Takaisin
21.8.2019 klo 16.12

Ykkösen 20. kierros edessä loppuviikosta

Jaa:

Ykkösen 20. kierros pelataan loppuviikon aikana. Pelit käynnistyvät torstaina yhdellä koitoksella, perjantaina pelataan yksi ja kierros paketoidaan lauantaina kolmella ottelulla.

To 22.8. kello 18.30 TPV-MuSa
Toisilleen hyvin tutut TPV ja MuSa kohtaavat torstaina kolmannen kerran Ykkösen kauden aikana. Kaikkiaan ottelu on jo tämän vuoden viides. Ensimmäinen Ykkösen ottelu 4.5. päättyi maalittomaan tasapeliin ja 25.6. pelatun ottelun MuSa voitti 1-0. Porin ottelu oli jo päättymässä maalittomaan tasapeliin, kun lisäajan neljännellä minuutilla Juho Montola pääsi tekemään kolmen pisteen maalin.

Toinen Juho eli TPV:n Juho Mattila lähtee kotiotteluun odottavissa tunnelmissa.

- Meillä on hyvä mahdollisuus ottaa kotona pisteitä, mikä olisi muutenkin nyt tärkeää, koska ero MYPA:n on vain kolme pistettä, Mattila sanoo tamperelaisten sivuilla.

TPV:n edellinen ottelu FC Hakaa vastaan päättyi Valkeakoskella 3-1 -häviöön. Mattila uskoo torstain ottelun muodostuvan erilaisemmaksi peliksi Haka-otteluun verrattuna.

- Luulen, että torstaina peli on aika taktista ja vääntämistä. Myös erikoistilanteet voivat ratkaista ottelun. Näissä asioissa kun onnistumme, niin varmasti tulos on meidän kannaltamme hyvä. Taisteluilmettä on kuitenkin löydyttävä ihan jokaiselta, toteaa Mattila.

MuSa:n viisi viimeistä ottelua ovat tuoneet voitot AC Kajaanista (5-3), KTP:stä (2-1), AC Oulusta (1-2) ja MYPA:sta (4-0). Ainoan häviön porilaiset kokivat TPS:lle maalein 1-3. MuSa on sarjassa neljäntenä yhdeksällä voitolla, kolmella tasapelillä ja seitsemällä häviöllä. Maaliero on 33-39.

TPV:n viisi edellistä ottelua ovat tuoneet lopputuloksiksi häviöt FC Hakalle (3-1), KTP:lle (6-1), AC Kajaanille (3-0) ja FF Jarolle (0-2). Voiton TPV otti MYPA:sta maalein 3-1. TPV:llä on 19 kierroksen jälkeen kolme voittoa, viisi tasapeliä ja 11 häviötä maalieron ollessa 17-38. MuSa:lle on siis tehty yksi maali enemmän kuin TPV:lle.

TPV:n päävalmentaja Anssi Ylinen on katsonut Haka-ottelun tallenteita samalla silmällä kuin ”livenä” otteluakin Tehtaan kentällä. Ylisen mukaan joukkue nosti tasoaan pelaamalla muodossa ja puolustaessaan joukkueena tiiviimmin kuin muutamassa edellisessä ottelussa.

Ylinen kaipaa kuitenkin vieläkin aggressiivisempaa puolustamista, rohkeutta ja röyhkeyttä.

- Nämä ovat selviä kehittämiskohteita. Tilanteissa, jotka johtivat kolmeen rangaistuspotkuun sekä yhteen pelitilannemaaliin oli nähtävissä selkeitä meidän tekemiä virheitä. Haka-ottelu osoitti kaikesta huolimatta, että olemme menneet eteenpäin, Ylinen toteaa.

Tammelan hyväkuntoisella nurmella pelattavasta MuSa-ottelusta Ylinen ennakoi yhtä tasaista kuin aiemmatkin kohtaamiset ovat olleet. Ottelut ovat olleet myös poikkeuksellisen vähämaalisia eli kahdessa ottelussa on tehty vain yksi maali. Ottelusta on tulossa näiden joukkueiden kohtaamisia noudattava kamppailuja ja katkoja täynnä oleva tapahtuma.

- MuSa pelaa suoraviivaista ja samalla tehokasta peliä. Joukkue ei juhli pelinhallinnan prosenteilla, vaan he pelaavat maalintekourheilua eli pyrkivät etenemään mahdollisimman nopeasti maalintekotilanteisiin. Meitä vastaan MuSa on kuitenkin pystynyt tekemään vain yhden maalin. Heidän jokainen vapaapotkunsa, joka annetaan sopivalta etäisyydeltä vastustajan maalista, on vaarallinen, sanoo Ylinen.

TPV:n terveystilanne on poikkeuksellisen hyvä. Loukkaantuneita ovat vain loppukauden sivussa olevat Eino-Veikko Ek ja Tuomas Lähdesmäki.

MuSa sai viime ottelussa tappioputken katki voitolla AC Kajaanista. Tällä hetkellä neljäntenä oleva joukkue yrittää taistella kolmannesta sijasta FF Jaron kanssa, joka on kolme pistettä edellä. Karsintapaikkakin on periaatteessa vielä mahdollinen, mutta se vaatii ensin Jaron ohittamista sekä TPS:n notkahdusta.

- Paikallispeli, jossa vastassa on toisilleen tuttuja pelaajia. TPV ja MuSa tuntevat kyllä toisensa ja nähtäväksi jää onko toinen keksinyt jotain uuttaa lähestymistapaa yllätykseksi, MuSan päävalmentaja Ville Ulanen miettii porilaisten sivuilla.

- Pelit ovat olleet tasaisia vääntöjä maalipaikkojen ollessa kortilla. Torstaina me halutaan päästä sille omalle hyvälle tasolle. Se ei tule itsestään ja vaatii jälleen ison määrän työtä, jotta taistellaan pisteistä.

Pe 23.8. kello 18.30 FC Haka-FC KTP
Haka ja KTP ovat kohdanneet tämän kauden aikana kahdesti. Tehtiksellä Hakala voitti lukemin 6-3 ja Kotkassa 1-0. Aika erilaiset ottelut ovat siis perjantaille taustalla.

Ykkösessä kierroksia on jäljellä enää kahdeksan ja Hakalla on eroa sarjakakkoseen TPS:aan nyt 12 pistettä.

– Pelit vähenevät ja pidot paranevat, FC Hakan päävalmentaja Teemu Tainio muistuttaa koskilaisten sivuilla.

KTP on Hakan tavoin hyvässä iskussa, sillä kotkalaisilla on alla kaksi voittoa.

– KTP:lla on muutama muutos tehty joukkueeseen ja ainakin viime peleissä he ovat palanneet kolmen topparin linjaan, Tainio pohtii.

Hakasta tuttu hyökkääjä Kalle Multanen jatkaa uraansa Italiassa, mutta KTP:lla on silti vahva hyökkäyskalusto.

– KTP:n joukkueessa on vaarallisia hyökkääviä pelaajia, joiden kanssa meidän pitää olla varuillaan, Tainio sanoo.

Haka on tähän mennessä voittanut kaikki Ykkösen ottelunsa Tehtaan kentällä kuluvalla kaudella.

– Me yritämme jatkaa puhdasta kotisaldoamme omilla aseillamme ja tehdä Kotkalle pitkä iltapuhde, Tainio alleviivaa.

Uusi loukkaantumishuolia ei Hakalla ole.

– Terveystilanne joukkueessa on hyvä, Tainio iloitsee.

Nyt on käsillä KTP:n viimeinen mahdollisuus haastaa Haka, ja siitä otetaan iloirti. Käytännössä ottelu on kotkalaisille paineeton, sillä sarjan keskitasolla kauden tavoitteet on saavutettu, ja vaikka loppukaudesta tulisi täydellinen sulaminen, niin putoamisviiva on kaukana.

Pelillisesti KTP on näyttänyt positiivisia välähdyksiä sellaisesta pelitavasta, johon joukkue on pyrkinyt koko kauden. Rehellisesti on kyllä sanottava, että TPV oli joukkueelle helppo vastus, ja Oulu ei vain saanut viime viikolla omaa peliään käyntiin, joten nämä tarjosivat myös vetoapua KTP:n voitoille. Hakalta tätä ei varmasti ole luvassa, joten omaan peliin on luotettava ja palat saatava loksahtamaan kohdalleen.

Matias Paavola ja Antti Mäkijärvi suhtautuvat toiveikkaasti tulevaan kohtaamiseen Tehtaan Kentällä. Paavolan mukaan nyt lähdetään hakemaan kauden ensimmäistä voittoa Hakasta.

- Meidän pitää tehdä niitä juttuja, joita ollaan treeneissä harjoiteltu, toteaa Paavola kotkalaisten sivujen mukaan.

Hänen mukaan peleissä ollaan ajoittain pelattu hyvin, ja sitten jossain vaiheessa pakka levinnyt. Jos saadaan pelattua ehjä peli, niin mahdollisuudet voittoon ovat hyvät. Mäkijärven mukaan Hakaa ei lähdetä kumartelemaan. 

- Hakaa vastaan ei voida lähteä liikaa peruuttelemaan, tai ajaudutaan liian alas, josta on pitkä matka hyökätä Hakan maalille.

Paavola mainitsee muutaman kuuman pelaajan Hakan ringistä, joita kannattaa seurata.

- Hyökkääjä Salomo Ojala on paukuttanut paljon maaleja.

Lisäksi maininnan saa laituri Samuel Chidi, joka on hyvällä prosentilla haastanut 1vs1-tilanteissa.  KTP:n pelaajista Voutilainen on treenannut paljon puskuja kulmatilanteissa, ja häneltä voi odottaa kauden avausmaalia.

La 24.8. kello 17.00 FF Jaro-MYPA
Ennakko tulossa.

La 24.8. kello 17.00 EIF-TPS
TPS on voittanut viimeisestä viidestä pelistään kolme ja pelannut kerran tasan sekä hävinnyt. Ainoa tasapeli tuli viime maanantaina melko heikolla esityksellä, kun MYPA nousi Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta 2-2-tasapeliin.

- Puolustaminen oli koko ottelun ajan heikkoa. MYPA:lla oli valtava määrä paikkoja, eikä mikään muu joukkue ole saanut vastaavaa määrää paikkoja meitä vastaan. Puolustuspeli epäonnistui siis totaalisesti ja peli olisi voinut päättyä miten tahansa, Pikkarainen manasi maanantain ottelun jälkeen.

- Kyllähän pojat aika nöyränä katseli ottelua. Kyllä jokainen hahmotti, mikä siinä meni pieleen. Puolustettiin aivan liian passiivisesti ja löysästi, mutta hyökkäyspelissä oli paljon hyvääkin. Kyllä kaikki ymmärtävät, mitä seuraavaksi pitää tehdä, Pikkarainen vakuuttaa turkulaisten sivuilla.

EIF:n meno on ollut varsin ailahtelevaa, kuten koko kausi. Viiden matsin kuntopuntarin saldo on: 2-0-3. Mehukkaimmat hetket viime kierroksilta ovat olleet 2-1-vierasvoitto Oulusta sekä hieno 5-1-kotivoitto MuSa:sta. EIF kuuluu sarjan kuudennella sijallaan tukevasti Ykkösen keskikastiin. Tammisaarelaisilla ei ole pelkoa putoamisesta, mutta toisaalta myöskään nousukamppailuihin ei ole enää mitään asiaa.

TPS ja EIF ovat tällä kaudella pelanneet jo kerran niin Tammisaaressa kuin Turussakin. Tammisaaren kamppailu päättyi vappuviikolla 1-1-tasapeliin, mutta TPS pelasi siinä ottelussa yli 75 minuuttia vajaalla. TPS teki sitten Veritas Stadionilla EIF:stä selvää jälkeä 4-0-murskaluvuin kesäkuun lopussa.

TPS saa lauantaina uusia miehiä kokoonpanoonsa. Tatu Varmasen ja Joakim Latosen pelikiellot on nyt kärsitty. Lisäksi Albijon Muzaci on täysin toipunut flunssastaan. Myös joukkueen luottotoppari Aldayr Hernandez on täysin pelikunnossa, vaikka hän joutui jättämään kentän MYPA-ottelussa.

- Kokoonpanoon ja avaukseen tulee muutoksia, se on varma asia. Albi tulee takaisin kuumeilun jälkeen ja Varmanen ja Latonen on taas käytettävissä. Siinä on tavallaan kokonaan kolme uutta pelaajaa mukaan. Aldayr on treenannut ihan normaalisti, mikä on tärkeä asia meille. On jopa brutaalia, että jokunen pelimies jää kokonaan ulos kokoonpanosta. Mutta ammattimaisessa jalkapallossa kilpailutilanteen pitääkin olla näin, Pikkarainen painottaa.

La 24.8. kello 17.00 AC Kajaani-AC Oulu
Ennakko tulossa.