Takaisin
14.8.2019 klo 16.22

Viimeinen kolmannes käynnistyy torstaina

Jaa:

Ykkösen kausi lähestyy loppusuoraa ja viimeinen kolmannes pyörähtää käyntiin torstaina yhdellä ottelulla. Perjantaina ohjelmassa on kaksi peliä ja lauantaina sekä sunnuntaina yksi.

To 15.8. kello 18.30 FC Haka-TPV
Tehtaan kentällä on luvassa todellinen herkkupala, sillä onhan kyseessä kauden kolmas Pirkanmaan derby. Haka on jo vallannut alueen Ykkösen herruuden tällä kaudella kahdesti. Kevään avauskierroksella TPV kaatui Tehtaan kentällä 1-0 ja juhannuksen alla Tampereella 3-1.

Haka on tällä hetkellä vakuuttavassa kymmenen ottelun voittoputkessa.

– Viimeinen rutistus lähtee tästä käyntiin. Sarjataulukkoa ei auta katsella yhtään vaan keskitymme ainoastaan seuraavaan peliin, FC Hakan päävalmentaja Teemu Tainio toteaa seuran sivuilla.

TPV:lla on alla synkkä reissu Kotkaan. KTP voitti tamperelaiset maanantaina peräti 6-1.

– TPV on vielä mukana putoamistaistelussa ja he tarvitsevat kipeästi pisteitä. Siellä varmasti mietitään, että mikä olisi hienompaa kuin saada niitä sarjakärkeä vastaan. Meidän tulee pitää huoli siitä että näin ei käy, Tainio painottaa.

– Huolellisuus omassa tekemisessä. Se on edelleen tärkeintä, Tainio alleviivaa.

Hakan kokoonpanosta on pitkäaikaispotilaiden Jean Fridolin Nganbe Nganben sekä Samuel Mansourin ohella sivussa Henri Malundama, joka sai korttitilinsä täyteen viime kierroksen MYPA-ottelussa.

– Muuten kaikki ovat hyvässä iskussa, Tainio kertoo.

TPV:n päävalmentaja Anssi Ylinen muistuttaa joukkueensa pelaavan torstaina Ykkösen parhainta joukkuetta vastaan. Näin hyvää Hakaa ei kokenut valmentaja odottanut kohtaavansa tällä kaudella. Ylisen mielestä Hakasta heijastuu paitsi pelaamisen erinomaisuus niin myös hyvä henki.

- Ennen kauden alkua en olisi sanonut, että elokuun puolivälissä FC Haka johtaa Ykköstä kymmenellä pisteellä. Derbyssä meillä on vastassa sarjan kovin joukkue. Hakan pelaamisessa näkyy ja on näkynyt se, mikä meiltä puutuu eli valtava rutiinin määrä. Heidän pelaamisensa on ollut tämän takia tasaisempaa kuin meidän, toteaa Ylinen TPV:n sivuilla.

TPV lähtee Pirkanmaan Derbyyn tilanteessa, jossa se maanantaina hävisi Kotkassa KTP:lle 1-6. Isojen tappiolukeminen ohella joukkueella ei juurikaan ole ollut aikaa palautumiseen, sillä tiistaina joukkue harjoitteli Kaupissa. Ylinen toteaakin, ettei TPV saa ainakaan etua maanantaina pelaamisestaan verrattuna Hakan pelaamiseen perjantaina.

- Ottelu tulee liian aikaisin meille, mutta näillä aikatauluilla ja sarjaohjelmilla pelataan, Ylinen sanoo.

KTP-ottelun tulos ja joukkueen hyvä terveystilanne antavat mahdollisuudet kierrättää pelaajia. Ylinen myöntää, että ”pelaajia varmaan vaihdetaan jo palautumisen vuoksi”, mutta tämän enempää päävalmentaja ei sano.

Ylisen mukaan pelitapaan ei tule ihmeellisiä muutoksia tappiollisen KTP-ottelun jälkeen.

- Ottelu osoitti sen, että meillä on paljon tekemistä. Pelaajien sooloilu on kerta kaikkiaan saatava loppumaan ja muistettava se, että puolustaminen ja hyökkääminen ovat joka hetki koko joukkueen asia, Ylinen sanoo.

Mika Ahonen kuvaa TPV:n pelaamista Kotkassa Ylistä suoremmin sanoin. Ahosen mukaan puolustamista on tiivistettävä eli joukkueena on pystyttävä puolustamaan ylhäältä tai alhaalta.

- Kotkassa jokainen sinkoili yksi kerrallaan prässäilemään minne sattuu, lisäksi hyökkäyksen ja puolustuksen väli oli lähes kentän pituinen. Jotain heikkouksia on Hakasta löydettävä, vaikka niillä ei kovin paljon heikkouksia näytä olevan, Ahonen sanoo.

Ahonen vaatii niin itseltään kuin muiltakin ryhtiliikkeen tekemistä, sillä sarjaa on jäljellä vielä yhdeksän ottelua. Ahosen mukaan ”kaikkien on ymmärrettävä, että jos tähän tahtiin jatkamme, niin kolmannella kierroksella ei kovin monta voittoa tule”. Maanantain ottelu pitää pystyä Ahosen mukaan nollaamaan ennen Haka-ottelun alkamista.

- Jos torstaina pelaamaamme samalla tavalla kuin KTP:tä vastaan, niin kymmenen maalia ei riitä vaan meidän on pelattava tosi paljon paremmin ja jokaisen on parannettava pelaamistaan. Meidän on uskottava siihen, että kykenemme horjuttamaan Hakaa, Ahonen sanoo.

Ahosen rooli tällä kaudella on ollut erilainen kuin viime kaudella. Mies on pelannut paljon enemmän niin sanottua 10-paikkaa, mitä hän pitää itselleen luontaisempana kuin hyökkääjän roolia.

- Mielestäni olen pelannut ihan hyvin ja päässyt rakentamaan paikkoja sekä luomaan muille maalipaikkoja. Siinä on parannettavaa, että itse pääsisin enemmän paikoille, joista tehdään maaleja, Ahonen toteaa.

Pe 16.8. kello 18.30 AC Oulu-FC KTP
Ennen kauden alkua moni varmasti ajatteli, että elokuun puolivälissä Oulussa pelattaisiin joukkueiden välillä huikeista panoksista kärkiottelussa - molemmat joukkueet nimittäin lähtivät julkisesti tavoittelemaan sarjanousua. Kun Ykköstä on pelattu 18 ottelua eli kaksi täyttä kierrosta, voidaan todeta molempien joukkueiden unelmat kaatuneiksi. Vierasjoukkue KTP löytyy sarjasta sijalta 5 ja AC Oulu sijalta 7. Piste-ero joukkueiden välillä on kolme. Kärjessä Haka menee menojaan ilman tappioita ja toisena oleva TPS on 10 pisteen karkumatkalla FF Jarosta, joten paljon saa loppukaudella tapahtua, jos kärkikaksikko muuttuu.

AC Oulu ja KTP ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kaksi kertaa. Molemmat ottelut ovat olleet äärettömän tasaisia ja vierasjoukkue on lähtenyt kummallakin kerralla kotimatkalle 0-1-voitto taskussa. Puntit ovat siis siltä osin tasan.

AC Oulun loppukausi tulee olemaan taistelua ensin sarjapaikan varmistamisesta. Toisekseen jokainen pelaaja pelaa omasta tulevaisuudestaan, joten peli-ilmeen tulisi olla jo sen vuoksi todella korkealla. Tähän kun lisätään se käsittämätön tosiasia, että joukkue ei ole onnistunut koko kaudella rikkomaan Raatin kirousta eli ottamaan kotivoittoa, voitaneen todeta, että AC Oulun pelipaitaa kantavat pelaajat pelaavat myös kunniasta.

- Olemme harjoitelleet viikko toisensa perään hyvin ja laadukkaasti, mutta harjoituskentällä tehdyt asiat ovat näkyneet valitettavasti vain osittain peleissä. Tämän vuoksi emme ole saaneet niitä tuloksia, varsinkaan kotikentällä, joita olisimme itse halunneet tai mitä meiltä on odotettu. Haluamme loppukaudesta muuttaa tämän ja tuoda iloa oululaiselle jalkapalloyleisölle, ja perjantaina aloitamme ottamalla voiton Kotkasta, AC Oulun maaliruisku Juho Mäkelä kertoo oululaisten sivuilla.

AC Oulun riveistä siirtoikkunan aikana poistuivat siis Aleksi Gullsten, Alberto Alvarado Morin sekä Driton Shala. Muuten Rauno Ojasella on käytössään lähes kaikki pelaajat, kun Loorents Hertsi tekee paluun pelikiellon jäljiltä.
Maanantaina KTP palasi muutaman tappion jälkeen voittojen tielle huikealla 6-1 kotivoitolla TPV:stä. Peli toimi myös jäähyväisotteluna KTP-perheestä matkaa jatkaneille Kalle Multaselle ja Manelille, joten kotkalaisten ei tarvitse enää jännittää, että Multanen olisi tuonut Ykkösen maalipörssin kuninkuuden täksi kaudeksi Kotkaan.

Vaikka vierasmatsi on aina vierasmatsi, niin pientä lisäboostia tuo KTP:lle myös, että AC Oulu ei ole voittanut vielä yhtäkään peliä kotonaan tällä kaudella. Raatin stadion ei tällä hetkellä suosi kotijoukkuetta ja viime viikonloppuna myös EIF kävi hakemassa täydet pisteet Raaseporiin, ja nousi sarjassa Oulun edelle heti KTP:n kannoille.

KTP:n valmentaja Ossi Virta odottaa myös tasaista peliä. Hänen mukaansa TPV-pelissä nähtiin sellaista peliä, mitä joukkue haluaakin pelata ja pelin onnistumisiin tullaan nojaamaan myös Oulussa.

Pe 16.8. kello 18.30 MuSa-AC Kajaani
Joukkueet ovat tällä kaudella kohdanneet kahdesti Kajaanissa ja MuSa on vienyt molemmista pisteet kotiin.

Kauden avausottelussa Kajaanissa täysi pistepotti lähti Poriin lukemin 1-2. Sami Rantalan ja Rudi Dieter heiluttivat verkkoa. Toisessa kohtaamisessa kesäkuussa MuSa näytti jälleen kaapinpaikan hakemalla 1-3-voiton Sami Rantalan kahdella osumalla ja Juho Montolan kauden ensimmäisellä maalilla. Rantalasta on muodostunut jo pieni painajainen AC Kajaanille näiden kahden pelin jälkeen tehden kahteen peliin kolme maalia. Saa nähdä, jatkuuko vahva meno ACK:ta vastaan myös perjantaina.

AC Kajaanin alkukausi oli hankala ja isoilla tavoitteilla kauteen lähteneille kajaanilaisille kulunut kausi on ollut varmasti kokonaisuutena pettymys. Joukkue majailee tällä hetkellä kahdeksantena 17 pisteellä, mikä ei varmasti ollut kauteen lähdettäessä tavoite. Kahden pelin peräkkäisestä tappioista huolimatta joukkueen vire viime aikoina on ollut nouseva. Ennen kahta tappiota, Kajaani voitti kolme peliä putkeen. On myös muistettava, että nämä kaksi tappiota ovat tulleet kahta kärkipään joukkuetta vastaan, FC Hakaa ja FF Jaroa.

MuSa lähtee perjantain kamppailuun katkomaan kahden pelin tappioputkea ja paluuta voittokantaan. Joukkue on sarjataulukossa neljäntenä, kun takana on 18 peliä. Jaro on voiton päässä ja KTP puolestaan kolme pistettä perässä.

Edellisten kohtaamisten perusteella perjantain matsista voi odottaa tasaista taistelua.

- Kotipeli edessä ja odotukset matsista ovat kovat. Ollaan kohdattu AC Kajaani kahdesti vieraissa, nyt ensimmäistä kertaa kotona. Molemmat pelit ovat olleet tiukkoja ja ratkenneet pieniin asioihin ja joukkuepelaamiseen.

- Asetelma on samanlainen kuin aiemminkin. Kajaani on saanut ryhtiä omaan tekemiseen ja on varmasti hankala vastustaja yksilötaidon ollessa suuri. Me koitetaan vastata haasteeseen joukkuepelillä ja luotetaan siihen, että me tiedetään tarkkaan miten meidän kuuluu pelata ja päästään toteuttamaan suunnitelmaa, MuSan päävalmentaja Ville Ulanen ennakoi perjantaista peliä.

- Tunnetila täytyy saada samalle tasolle kuin TPS:aa vastaan sekä pientä huolellisuutta vielä suorituksiin lisää, niin tapellaan taas pisteistä.

Viime pelissä loukkaantunut Matias Sallila on valitettavasti loppukauden sivussa, lisäksi Ronald Karlsson on vielä Ulasen mukaan viikkoja sivussa. Huomisesta ottelusta on vielä Juuso Rantala sivussa pelikiellon vuoksi. Puolestaan Juho Montola tekee paluun kokoonpanoon.

La 17.8. kello 17.00 FF Jaro-EIF
FF Jaro lähtee kolmossijalta taistelemaan karsintapaikasta. Syksy on usein yllätysten aika ja tulokset sen mukaan, joten viimeisestä kierroksesta tulee varmasti jännittävää.

Viime lauantaina FF Jaro haki kolme pistettä vaikeasta vierasottelusta Kajaanista tasapainoisen esityksen jälkeen. Ottelu oli vauhdikas ja siinä mielessä tyypillinen AC Kajaania vastaan. FF Jaro on edelleen kymmenen pistettä TPS:n takana joten voitto nyt lauantaina on ainoa tavoite. FF Jaro on onnistunut voittanut molemmat edelliset kohtaamiset EIF:ä vastaan tällä kaudella ja joukkue pyrkii jatkamaan samalla linjalla.

EIF on voittanut kaksi viimeistä otteluaan ja niissä Akseli Ollila on tehnyt 5 maalia. Joukkue on siis hyvässä iskussa tällä hetkellä. EIF:n valmennus on myös saanut vahvistusta, kun kokenut Kari Virtanen liittyi valmennustiimiin pari viikkoa sitten.

FF Jaro on valmistautunut otteluun normaalisti ja kaikki pelaajat ovat harjoitelleet hyvin tällä viikolla, eli joukkue on kaikin puolin valmis taistelemaan voitosta.

Jaron päävalmentaja Niklas Käcko tietää EIF:n vaarallisuuden.

- Ottelusta tulee juuri niin vaikea kun kaikki muut tässä sarjassa ja meidän pitää pystyä hyvän peliin 95 minuuttia.

Loukkaantumistilanne on ennallaan eli maalivahti Emil Öhberg on sivussa. Johan Brunell on pelikiellossa, Jusa Ihalainen on kipeä ja Samuel Uusitalo pelaa B-junioreiden kanssa sunnuntaina. Kaikki muut pelaajat ovat lauantaina kokoonpanossa.

Ma 19.8. kello 18.30 TPS-MYPA
Ennakko tulossa.