Ohjeet aikuisten sarjat (ei miesten Kolmonen)

SPL Helsinki
Ohjeita ja määräyksiä aikuisten otteluihin

Ottelupöytäkirjat
Peliasut
Pelikenttä ja varusteet
Ottelupallot
Turvallisuus ja järjestys ottelupaikalla
Tulospalvelu
Kurinpito
Muut asiat

Ennen ottelua
Palloliiton turvallisuusmääräysten 3.1. mukaan: Jalkapallo-ottelu on kokoontumislain mukaan yleisötilaisuus, jonka järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaa tilaisuuden järjestäjä. Kotijoukkue on tilaisuuden järjestäjä. Opettakaa joukkueenne käymään netissä katsomassa otteluohjelmaanne ja sarjatilannetta, tällöin vältytään tilanteilta, että ottelusiirron viesti ei ole kulkeutunut kaikille osapuolille, joskus muutoksia tulee tiukalla aikataululla esim. kentän pelikelvottomuuden takia.

Ottelupöytäkirjat
Pöytäkirjat täytetään Taso tulospalveluohjelmassa. Jokaisella joukkueella on oma tunnus, jonka voi tilata yhteyshenkilöksi merkityn henkilön sähköpostiin Tason kirjautumiskohdasta. Molemmat joukkueet tuovat ottelupaikalle tulostetun ottelupöytäkirjan, joista valitaan viimeiseksi tulostettu versio erotuomaristolle toimitettavaksi. Pöytäkirja tulee toimittaa erotuomarille riittävän ajoissa ennen ottelun alkua. Joukkueet vahvistavat pöytäkirjan paikkaansa pitävyyden allekirjoituksillaan ja vastaavat siten tietojen oikeellisuudesta. Pöytäkirjan tiedoissa pitää nimien ja numeroiden olla oikein. Pelaajia voi olla enintään 18, lisäksi miesten Nelosessa ottelupöytäkirjaan tulee merkitä aloituskokoonpano. Teknisellä alueella saa vaihtopelaajien lisäksi olla enintään seitsemän (7) joukkueeseen kuuluvaa taustahenkilöä. Sarjoissa missä on edestakaiset vaihdot, kaikkien pöytäkirjaan merkittyjen pelaajien katsotaan pelanneen ottelussa. Turhat nimet voi vetää yli vielä ennen kuin pöytäkirja jätetään erotuomarille.

Peliasut
Joukkueet vastaavat siitä että varusteet ovat sääntöjen määräämässä kunnossa. Kaikilla saman joukkueen kenttäpelaajilla tulee olla samanväriset pelipaidat. Joukkueiden ottelussa käyttämien peliasujen on erottava vastajoukkueen varusteista. Maalivahdin peliasun tulee olla väriltään poikkeava muihin pelaajiin ja erotuomaristoon nähden. Peliasun selässä on oltava riittävän selkeä numero. Numeron tulee olla kokonaisluku väliltä 1-99.

Pelikenttä ja sen varusteet
Kotijoukkueen on varmistettava, että pelikenttä ja sen varusteet ovat sääntöjen vaatimalla tasolla yhteistyössä kenttähenkilökunnan kanssa. Puutteista pitää ilmoittaa kenttähenkilöstölle sekä piiriin, jotta asiat saadaan kuntoon.

Ottelupallot
Kotijoukkue toimittaa kelvollisen ottelupallon erotuomaristolle ennen ottelua. Erotuomari hyväksyy pallon ja päättää millä pallolla ottelu pelataan.

Turvallisuus ja järjestys ottelupaikalla
Hyvin hoidetussa tapahtumassa taataan ottelutapahtumaan osallistuvien henkilöiden viihtyvyys ja turvallisuus. Teknisellä alueella (vaihtopenkit) saavat ottelun aikana olla vain pöytäkirjaan merkityt henkilöt. Joukkue vastaa kuitenkin kaikkien käytöksestä jotka ovat siellä. Kotijoukkueen seura vastaa ottelutapahtumasta ja sen turvallisuudesta. Kotijoukkueen vastuulla on pelaajien, taustahenkilöiden, erotuomariston sekä katsojien turvallisuus. Kumpikin joukkue vastaa pelaajiensa, tausta- ja toimihenkilöidensä sekä kannattajiensa käytöksestä ottelutapahtumissa. Kaikenlainen sopimaton käytös ottelutapahtumassa on kiellettyä. Päihteiden hallussapito ja nauttiminen on kiellettyä ottelutapahtumassa Seuran tulee puutua välittömästi havaittuihin epäkohtiin, myös peliajan päätyttyä. Erotuomarin ja/tai ottelutarkkailijan on raportoitava piiriin ottelupaikalla havaituista epäkohdista.

Ottelun jälkeen

Tulospalvelu
Erotuomari täyttää ja vahvistaa pöytäkirjan ottelun jälkeen viimeistään seuraavan arkipäivänä.

Kurinpito
Erotuomarit, tarkkailijat ja seurat raportoivat piiriin puutteista ja epäkohdista ottelutapahtumassa. Piiri päättää tapausten vakavuudesta ja voi viedä tapaukset kurinpitovaliokunnan käsittelyyn. Erotuomarikoulutuksessa on kerrottu, että mikäli erotuomaria kohtaan käyttäydytään uhkaavasti tai jopa väkivaltaisesti, tulee ottelu keskeyttää. Syyllinen joukkue mahdollisesti suljetaan sarjasta vaikka tapahtuma johtuisikin vain yhden pelaajan käytöksestä. Pitäkää siis joukkonne kurissa. Huolehtikaa, ettei kentältä poistettu pelaaja jää vaihtopenkille, vaan poistuu ohjeiden mukaan pelikentältä. Näin vältytään turhilta ylilyönneiltä, jotka eivät koskaan ole pelaajan hyväksi. Viime kaudella näistä jälkiseuraamuksista määrättiin lisäpelikieltoja ja jopa sakkoja. Viime vuonna oli myös poikkeuksellisen paljon paljastuneita väärällä nimellä pelaamisia. Niistä seuraa aina sakkoja ja toimitsijakieltoja pöytäkirjan allekirjoittaneelle. Jos epäilette tällaisia, niin varmistakaa, että epäilyksenne näyttö on riittävä, esim. valokuva pelaajasta ao. pelissä. Voi myös pyytää ottelun erotuomaria tunnistamaan pelaajan. Joukkueen saadessa samassa ottelussa vähintään viisi (5) varoitusta, saa joukkue 85,- varoitussakon, joka toistuvissa tapauksissa tuplataan. Suora kentältäpoisto tai vaihtopenkiltä poisto katsotaan kahdeksi varoitukseksi.

Erotuomareista
Muistakaa, että erotuomarit tekevät virheitä, sallikaa se, kuten hyväksytte omien pelaajiennekin virheet. Respect! Huutelu ja arvostelu kesken pelin usein vain pahentavat tilannetta. Palautetta erotuomareista toivotaan annettavan ottelusta lähettävän linkin kautta. Erotuomareita on ohjeistettu saapumaan ajoissa ottelupaikalle. Mikäli erotuomari ei ole 15 min ennen ottelun alkua tullut pyytämään pöytäkirjaa, toivomme joukkueilta ilmoitusta piiriin Topias Tuiralle.