Takaisin
29.6.2017 klo 19.42

U16-pojat avasivat Baltic Cupin voitolla

Jaa:

Suomen alle 16-vuotiaiden (2001) maajoukkue avasi Baltic Cupin 1-0 (0-0)-voitolla Liettuasta. Ottelun ainokaisen laukoi vapaapotkusta Elias Mastokangas.

Ensimmäisellä puoliajalla ei maalipaikoilla juhlittu. Joona Viskari laukoi 21. minuutilla 16-alueen sisäpuolelta, mutta kuti jäi hieman kesyksi. Suomi sai muutamia lupaavan näköisiä hyökkäyksiä, mutta ne kilpistyivät paitsiovihellyksiin.

Liettua pääsi laukomaan 26. minuutilla, mutta pallo leijaili yli maalin. Selman El-Baset ja Anton Tuominen tekivät seuraavaksi esityöt, mutta Viskarin laukaus päätyi maalivahti Kajus Urbietisin hyppysiin. Tuominen pääsi nokikkain Urbietisin kanssa reilun puolen tunnin pelin kohdilla, mutta hyökkääjä oli ajautunut liiaksi vasemmalle ja tilanteesta seurasi kulmapotku.

Suomi sai vielä ennen taukoa kulman, joka pelattiin matalana maalille. El-Baset oli lähimpänä viimeistely-yritystä, mutta ajoitus oli hieman pielessä ja pallo viuhui läpi pelaajaryppään.

Suomi sai 52. minuutilla vapaapotku 17 metristä. Pallon taakse astelivat Elias Mastokangas ja Pyry Hannola. Juuri vaihdosta sisään tullut Mastokangas upotti pallon tyylikkäästi etuyläkulmaan ja tilanteeksi kirjattiin 1-0. Suomi sai heti perään mainion hyökkäyksen, mutta kuti torjuttiin kulmaksi.

Mastokangas nappasi pallon vastustajan boksissa ennen maalivahtia noin tunnin kohdalla, mutta maalintekoyritys kilahti etutolppaan. Axel Vidjeskog nousi erinomaisesti oikealta 70. minuutilla ja vastustaja joutui repimään hänet pallosta. Suomi sai tilanteesta vapaapotkun noin 22 metristä, mutta laukaus meni yli maalin.

Liettualainen pääsi laukomaan muutama minuutti myöhemmin, mutta yritys painui yli. Liettua sai vielä varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla hyvistä paikoista kaksi vapaapotkua, mutta maalivahti Viljami Sinisalo ei joutunut torjuntatöihin.

- Meillä oli alla kaksi tasapeliä, mutta tämä oli vuoden ensimmäinen voitto, se on tietysti hieno asia. Lisäksi tämä oli ensimmäinen nollapelimme. Viljami ei joutunut maalillaan torjua kertaakaan, mutta hän johti puolustuslinjaa oikein hyvin, vastuuvalmentajana toiminut Teemu Eskola iloitsi.

- Elias Mastokankaan, Oskari Sallisen ja Axel Vidjeskogin sisään tulot toivat meille lisää energiaa. Toinen puoliaika oli meillä kyllä muutenkin jo ennen sitä hyvin hallussa. Mastokangas tuo peliimme sellaista erikoistilanneosaamista, jolla pelejä voi kääntää edukseen.

Viimeisen kymmenminuuttisen aikana pelin painopiste siirtyi Suomen päätyyn, mutta selkeitä maalipaikkoa liettualaiset eivät siis pystyneet luomaan.

- Pidimme palloa alusta asti, mutta emme saaneet vielä ensimmäisen 20 minuutin aikana luotua maalipaikkoja. Meillä oli alussa hieman liian kiire, mutta pelin edetessä saimme enemmän kontrollia. Toisella jaksolla jatkoimme siitä ja paransimme hyökkäysalueen tekemistämme.

- Kadotimme kontrollia hieman ottelun lopussa ja siihen emme tietenkään ole tyytyväisiä. Puolustuslinjamme toimi kuitenkin kokonaisuutena hyvin ja kapteeni Noah Nurmi olikin paras pelaajamme tänään.

- Näin passiivinen vastustaja on vaikea. He kyttäävät vastaiskupaikkoja ja puolustavat tiiviisti. Nämä pelit ovat tärkeitä esimerkiksi EM-karsintoja ajatellen. Esimerkiksi Islanti ja Färsaaret ovat tämän tyyppisiä vastustajia.

Suomen valmennusryhmään kuuluu ”peruskokoonpanon” lisäksi Baltic Cupissa talenttivalmentajat Jyrki Ahola HJK:sta ja Abdi Mohammed KäPasta sekä maalivahtivalmentaja Ville Anttonen ja fysioterapeutti Niklas Virtanen.

- He ovat tuoneet hyvän lisän tiimiimme. On hienoa, että saamme seurojen avainhenkilöitä mukaan myös näihin tapahtumiin. Kaikki ovat mukana nyt ensimmäistä kertaa, mutta olemme oikein tyytyväisiä siihen, kuinka saumattomasti taustaryhmä toimii ja kaikki tekevät kovalla asenteella töitä. Tietenkään unohtamatta huoltaja Jaakko Tawastia, Eskola kiittelee.

Suomi kohtaa turnauksessa seuraavaksi Viron huomenna perjantaina klo 18. 

Suomi-Liettua 1-0 (0-0)
52’ 1-0 Elias Mastokangas

Suomen kokoonpano:
1 Viljami Sinisalo
2 Noah Nurmi C
3 Valtteri Olsbo
4 Selman El-Baset
7 Joona Viskari ->> 68. 13 Omar Adawi
10 Anton Tuominen ->> 50. 9 Axel Vidjeskog
11 Pyry Hannola
15 Otto Ollikainen ->> 50. 6 Oskari Sallinen
16 Joel Laitinen
19 Terry Ablade ->> 68. 8 Joel Karlström
20 Julius Tauriainen ->> 50. 17 Elias Mastokangas

Vaihdossa:
12 Niilo Peräaho
5 Rasmus Viitanen
14 Sami Sipola
18 Julius Perälä
21 Arlind Sejdiu