Takaisin
27.7.2019 klo 09.25

Juha Malinen vierailee Veikkausliigaseuroissa - ”Olen päässyt seurojen ja joukkueiden toimintaan paljon syvemmälle”

Jaa:

U21-maajoukkueen päävalmentaja Juha Malinen vieraili kevään aikana pelaajiensa eurooppalaisissa seurajoukkueissa. Kesällä on ollut Veikkausliigan vuoro.

Juha Malinen tutustui keväällä muun muassa Jaakko Oksasen ja Marcus Forssin Brentfordiin sekä Aapo Halmeen silloiseen seuraan Leeds Unitediin. Noista vierailuista voit lukea täältä ja täältä.

 

Nyt vuorossa ovat olleet Veikkausliigaseurat. Malisella on takana pitkä ura liigavalmentajana, joten tapaamiset uudessa roolissa ovat olleet erityisen mielenkiintoisia.

 

- Seurat ja stadionit ovat minulle tuttuja, mutta moni ihmisistä jää tapaamatta, kun tulee paikalle vain omaa peliä varten ja lähtee samantien pois. Nyt olen päässyt seurojen ja joukkueiden toimintaan paljon syvemmälle, se on mielenkiintoista, Malinen kertoo.

 

- Haluan jutella mahdollisimman paljon seurahenkilöiden kanssa ja vastaanotto onkin ollut hyvä. Keskusteluyhteidet toimii kaikkien kanssa, nyt tavoitteeni on ollut käydä paikoissa, joiden toimintaa tunnen vähemmän. 

 

Alkukesästä Malinen vieraili Vaasassa, Kuopiossa ja Tampereella ja keskusteli VPS:n, KuPS:n ja Ilveksen valmentajien kanssa. Heinäkuussa hän oli kaksi päivää Maarianhaminassa ja tapasi IFK Mariehamnin valmentajien lisäksi seurajohtoa. Aikaa oli myös kattavaan juttutuokioon puolustaja Aapo Mäenpään kanssa. 

 

Rovaniemellä, Malisen edellisessä liigaseurassa RoPS:ssa, hän on käynyt muutaman kerran kesän aikana. Seuraava kohde suunnitelmissa on Turku ja FC Inter elokuun alussa.

 

Perjantain 26.7. Malinen vietti Seinäjoella. Hän keskusteli SJK:n päävalmentajan Alexei Eremenkon (kuvassa), fyysisen valmentajan Mikko Kujalan sekä urheilutoimenjohtajan Richard Dormanin kanssa. 

 

- Se oli pikainen, mutta erittäin hyvä seuravierailu. SJK ottaa kokoajan seurana harkittuja askeleita eteenpäin ja joukkue kehittyy, perjantain tappiosta huolimatta, myös.

 

Perjantain ottelussa FC Lahti haki SJK:lta vieraspisteet 2-0-lukemin. Lahtelaisten ja U21-maajoukkueen Jasin Assehnoun keskitti pallon maalille ja seinäjokelaisten oma pelaaja ohjasi sen epäonnekkaasti maaliin aiheuttaen 1-0-osuman. Toisessa Assehnoun ajoi pallon kanssa 16-alueelle ja hänet kaadettiin. Espanjalaishyökkääjä Josu viimeisteli rangaistuspotkusta 2-0.

 

Malinen kehui myös lahtelaisten keskikentällä urakoinutta Eemeli Virtaa, joka on valittu kerran U21-maajoukkueeseen, mutta hän joutui jäämään sivuun loukkaantumisen vuoksi. SJK:n Joonas Sundman on saanut vastuuta ja parantaa hänkin koko ajan. 

 

Muista nuorista  suomalaispelaajista kentälle pääsivät FC Lahden Pyry Lampinen (syntynyt 2002), joka oli tehnyt kahdessa edellisessä ottelussa maalit sekä SJK:n Maximo Tolonen (2001) ja Jeremiah Streng (2001).

 

Keväällä 2018, U19-poikien EM-kotikisojen alla, käytiin paljon keskustelua Veikkausliigan nuorten pelaajien saamasta vastuusta. Muun muassa Malinen nosti mediassa esille hyviä lukemia ja oli tilanteeseen erittäin tyytyväinen. Aivan vastaava tilanne ei ole tänä vuonna. Esimerkiksi Huuhkajien maalivahtivalmentaja Antti Niemi on harmitellut suomalaisten nuorten maalivahtien puutetta pääsarjasta.

 

- Viime keväänä lukemat olivat 40-50 nuorta pelaajaa, jotka saivat peliaikaa. Ei tämän hetken tilannetta voi kuitenkaan huonona pitää, Malinen toteaa.

 

U21-maajoukkueen pelaajista muutamat ovat seuroissaan haastavammassa asemassa.

 

- On meidän ja myös seurojen edun mukaista, että tilanteet etenisivät. Me kohtaamme EM-karsintojen avauksessa Ukrainan, joka on hallitseva U20-ikäluokan maailmanmestari. Siihen otteluun ei voi mennä huonolla pelituntumalla.

 

Suurimmat haasteet Pikkuhuuhkajilla on maalivahtien ja osin puolustuksen osalta. FC Hongan Rasmus Leislahti on mukana liigamiehistössä, mutta on pelannut vain reserveissä Kakkosessa. Hugo Keto valmistautuu kauteen Englannissa ja etsii vielä lainaseuraa Brightonista. 

 

- Eniten maalivahdeista on pelannut William Jääskeläinen (Crewe Alexandra, Englannin League Two). Puolustuspeli meidän pitää saada toimimaan. Odotan, että keskus- ja laitapuolustajien osalta tapahtuisi eniten.

 

- Keskikentällä meillä on melko hyvä tilanne, pelaajat ovat isoissa rooleissa sekä koti- että ulkomailla. Abukar Mohamedkin siirtyi Ukrainaan. Hyökkäyksessä Eetu Vertaisen (HJK) ja Saku Ylätuvan (AIK) roolit ovat haastavia. Timo Stavitski on palaamassa loukkaantumisen jälkeen, luotsi luettelee.

 

Veikkausliigassa pelataan lauantaina ja sunnuntaina yhteensä viisi ottelua. U21-maajoukkue kohtaa EM-karsintojen avauksessa 6.9. Ukrainan vieraissa ja Pohjois-Irlannin 10.9. Oulussa.