Erillismääräykset

Määräysten sisältö

Länsi-Suomen piirin futsal-sarjoissa noudatetaan SPL:n futsal-kilpailumääräyksiä, paitsi niiltä kohdin kuin alla olevissa erillismääräyksissä tai sarjojen pelaamistavoissa toisin sanotaan. Suomen Palloliiton Futsal-säännöt ja määräykset.

Piirin 5v5-sarjojen futsalmanuaalissa on myös ohjeita joukkueille.

1. Ilmoittautuminen

Piirisarjoihin ilmoittaudutaan Taso-ohjelman kautta. Joukkueen sarjanimenä täytyy olla B-junioreista ylöspäin seuran virallinen nimi/nimilyhenne ja jos samasta seurasta on useampia joukkueita ikäluokassa, niin ne nimetään järjestysnumeroilla ylimmältä sarjatasolta alkaen. C-junioreissa ja nuoremmissa sekä KKI-sarjoissa voi virallisen nimen/nimilyhenteen lisäksi käyttää myös lisänimiä. Samassa ikäluokassa pelaavilla joukkueilla täytyy olla eri sarjanimet (numero, lisänimi), vaikka ne pelaisivatkin eri lohkoissa. 
Piirisarjoissa C15 ja nuoremmissa ikäluokissa yhteisjoukkueelle sallitaan kahden seuran nimen käyttö (esim. RaiFu/MaPS YJ), mutta ei useamman. Ensin mainittuna tulee olla se seura, jonka alaisuudessa joukkue toimii eli jolta piiri esim. laskuttaa sarjamaksut ja erotuomarit. Mikäli yhteisjoukkueita on samassa ikäluokassa maksimimäärä eli kaksi, niin niillä voi olla nimet eri päin, jos seurat ovat sopineet myös vastuunjaosta joukkueiden suhteen samalla tavalla (esim. RaiFu/MaPS YJ D13-Liigassa ja MaPS/RaiFu YJ D13-Ykkösessä).
Ilmoittautumisen yhteydessä joukkueet voivat kirjata Tasoon esteitään, jotka piiri pyrkii huomioimaan mahdollisimman hyvin. Kaikkia este-tietoja ei kuitenkaan voida noudattaa. Jos sama joukkue ilmoittautuu useampaan kuin yhteen sarjaan, niin sillä tulee olla riittävästi pelaajia ja taustahenkilöitä aloittamaan kaikkien sarjojensa pelit samaan aikaan. Jokainen joukkue saa kirjata vain yhden joukkueen esteellisyystietoihin, jonka kanssa sille ei toivota samanaikaisia pelejä. 
Saman joukkueen eri sarjoihin tehtyjä ilmoittautumisia käsitellään kaikkia erillisinä joukkueina (samanaikaiset ottelut, pelikiellot).
Seurat ja joukkueet vastaavat yhteystiedoistansa Tasossa.

2. Aloitus ja puoltenvaihto

Piirin turnausmuotoisissa sarjoissa (eli muut paitsi miesten Kakkonen ja Kolmonen) vierasjoukkueeksi otteluohjelmaan merkitty joukkue aloittaa pelin. Turnausmuotoisten sarjojen peleissä puoliaikojen välisen tauon jälkeen ei vaihdeta kenttäpuolia, ellei erotuomari katso sitä aiheelliseksi.

3. Pallo

 • F7-F9 ikäluokassa Futsalpallo 2, paino max 340 gr, ympärysmitta max 54 cm
 • E10-D13 ikäluokassa Futsalpallo 3, paino 350-390 gr, ympärysmitta 55-60 cm
 • C14 ikäluokasta alkaen pelataan samalla pallolla kuin aikuiset, paino max 400-440 gr, ympärysmitta 62-64 cm

Huom! Kaikki Pelaa -sääntöjen futsalpallojen kokoluokitus 2, 3, 4 ei ole kaikilla valmistajilla käytössä.

4. Peliaika ja aikalisä

Kakkonen
Kolmonen
Naisten Kakkonen
2x20min tehokasta aikaa
Nelonen
Naisten Kolmonen
P20
P17/T18
P/T15 Liiga
2x13min tehokasta aikaa

KKI
P/T15 Ykkönen
P14 Ykkönen
Kaikki P/T 12/13
Satakunta Harrastefutsal

2x20min suoraa aikaa
Kaikki P/T 11 ja nuoremmat 2x13min suoraa aikaa

Aikalisät ovat käytössä vain otteluissa, joissa pelataan tehokasta aikaa. Näissä otteluissa sallitaan 1 aikalisä/joukkue/puoliaika

5. Kumuloituvat rikkomukset

Otteluissa, joissa puoliaika kestää 20min, tulee kuudennesta joukkuevirheestä/puoliaika suora vapaapotku rikepaikasta/10 m rangaistuspotkupisteestä.
Otteluissa, joissa puoliaika kestää 13min, tulee neljännestä joukkuevirheestä/puoliaika suora vapaapotku rikepaikasta/10 m rangaistuspotkupisteestä

6. Varoitukset ja kentältä poistot

Ottelussa saadun kahden varoituksen seurauksena pelaaja poistetaan kentältä ja hän saa yhden ottelun pelikiellon.
Ottelussa saadun suoran punaisen kortin seurauksena pelaaja poistetaan kentältä ja hän saa yhden ottelun pelikiellon.
Lisäpelikiellot ovat mahdollisia kurinpitokäsittelyssä.
Miesten Kakkosessa ja Kolmosessa on käytössä kertyvät varoitukset liiton sääntöjen mukaisella laskennalla 4/3/2/2/2… Kertyvät varoitukset ja niiden aiheuttamat pelikiellot ovat voimassa vain varsinaisessa sarjassa/Futsal Cupissa. Jatkokarsinnoissa ne huomioidaan, jos myös muista sarjoista osallistuvilla on vastaava kertyvien varoitusten järjestelmä käytössä.

7. Ottelupöytäkirja

 • Jokaisen P/T12- ja vanhempien sarjojen ottelun molemmat joukkueet täyttävät TASOssa kokoonpanonsa ja tulostavat ottelupöytäkirjan otteluun.
 • P/T11 ja nuorempien sarjoissa käytetään samalla tavalla TASOon kirjattavaa kokoonpanoa. Kyseisissä sarjoissa kokoonpanoa (=ottelupöytäkirjaa) ei tarvitse kuitenkaan tulostaa ottelupaikalle mukaan.
 • Ottelussa toimitsijat täyttävät myöhemmin tulostettua ottelupöytäkirjaa (pöytäkirjaan tulostuu automaattisesti tulostusajankohta).
 • Tämä on myös virallinen ottelupöytäkirja, jonka molemmat joukkueet allekirjoittavat sen jälkeen, kun kokoonpanoihin on tehty tarvittavat korjaukset. Se jää erotuomarille ja sitä käytetään kurinpito- ja vastalausekäsittelyissä.
 • Erotuomarilla on velvollisuus säilyttää aina kuluvan futsalkauden ottelupöytäkirjat sarjan päättymisvuoden huhtikuun loppuun asti.
 • Turnausmuotoisissa sarjoissa turnausisäntä hoitaa toimitsijat kaikkiin otteluihin. Yksittäisinä otteluina pelattavissa sarjoissa (kakkonen, kolmonen, piiricup, naisten kakkonen) taas ottelun kotijoukkue hoitaa toimitsijatehtävät.
 • Joukkueet voivat tulostaa useamman pöytäkirjan omia merkintöjä varten, kirjata ottelutapahtumat paperille, ottaa kuvan (SUOSITUS!) erotuomarille jäävästä toimitsijoiden täyttämästä kappaleesta tai täyttää ottelutiedot suoraan TASOon ottelupaikalla.
 • Miesten Kakkosessa, Kolmosessa ja Piiricupissa sekä Naisten Kakkosessa kotijoukkue kirjaa molempien joukkueiden merkinnät (maalit, syötöt, varoitukset) TASOn sähköiseen ottelupöytäkirjaan. Näissäkin sarjoissa virallinen ottelupöytäkirja jää erotuomarille.
 • Kaikissa muissa P/T12 ja vanhempien, myös aikuisten, turnausmuotoisissa sarjoissa turnauksen isäntäjoukkue täyttää kaikkien osaturnauksen otteluiden merkinnät sähköiseen ottelupöytäkirjaan.
 • Pöytäkirjamerkinnät on kirjattava viimeistään ottelua seuraavaan päivänä kello 12.00 mennessä TASOon. Sen jälkeen erotuomari käy vahvistamassa tuloksen (=sulkee pöytäkirjan).
 • Mikäli joukkue ei ole kirjannut kokoonpanoaan ennen ottelua sekä korjannut sitä tarvittaessa määräaikaan mennessä, niin laiminlyönnistä lähetetään ensimmäisellä kerralla huomautus ja tämän jälkeen sääntöjen mukainen sakko.

Ottelupöytäkirjassa on ilmoitettava pelaajan etu- ja sukunimi. Yli-ikäisten pelaajien kohdalle tulee automaattisesti merkintä Y ja kaksoisedustuspelaajien kohdalla K, jos pelaaja on saanut kyseisen poikkeusluvan. Poikkeusluvista on aina tehtävä anomus piiriin. Futsalissa ottelupöytäkirjaan merkitään ainoastaan kokoonpanossa, ei erikseen aloituksessa tai vaihdossa.

Otteluun voi nimetä max. 14 pelaajaa poikkeuksena P/T15 ja nuorempien ikäluokat, jossa voi nimetä enemmän pelaajia. Näissäkin ikäluokissa piiri suosittelee enintään 14 pelaajan nimeämistä / ottelu.

Sähköisen ottelupöytäkirjan ohje

8. Tulosilmoitus

TASOssa yksittäisissä oteluissa kotijoukkue ja turnausmuotoisissa sarjoissa turnauksen isäntäjoukkue tekee tulosilmoituksen netin kautta. Normaalisti tämä tehdään samalla kun syötetään ottelutapahtumat sähköiseen ottelupöytäkirjaan, mutta jos ottelutapahtumien syöttäminen viivästyy jostain syystä, niin ottelutulos/tulokset tulee käydä kirjaamassa mahdollisimman nopeasti ottelutapahtuman päättymisen jälkeen.

 1. Koti/isäntäjoukkue kirjautuu TASOon.
 2. Valitsee ottelun joukkueen ottelulistalta.
 3. Valitsee PÖYTÄKIRJA
 4. Rastittaa PELATTU
 5. Syöttää tuloksen ja painaa TALLENNA.

Ottelupöytäkirjan muut tiedot on mahdollistaa syöttää tai korjata kunnes erotuomari käy hyväksymässä ottelupöytäkirjan.

9. Pelioikeus

Nuori pelaaja voi pelata oman seuransa saman ikäluokan joukkueessa ylemmällä sarjatasolla pelaavassa joukkueessa pelatun virallisen osaturnauksen jälkeen seuraavana päivänä alemmalla sarjatasolla pelaavan joukkueen osaturnauksen otteluissa ja seuraavana päivänä ylemmän sarjatason joukkueessa alemmalla sarjatasolla pelatun osaturnauksen jälkeen. Ylemmällä sarjatasolla pelaavasta joukkueesta voi kuitenkin kerrallaan siirtyä alempaan joukkueeseen enintään kolme kyseisen joukkueen edellisessä virallisessa osaturnauksessa pelannutta pelaajaa.

Edellä mainitut siirtymiset joukkueiden välillä ovat mahdollisia koko kauden ajan eli myös siirtoikkunan sulkeuduttua.

Palloliiton kilpailumääräyksistä poiketen Länsi-Suomen piirin futsalsarjoissa on seurauksena varoitus ensimmäisellä kerralla, jos pelaajalta on puuttunut ainoastaan futsalroolin merkintä Pelipaikkaan. Mikäli sama joukkue rikkoo sääntöä varoituksen jälkeen, siirrytään kilpailumääräysten mukaiseen pisteiden (2) menetykseen.

10. Kotijoukkueen/osaturnausisännän velvoitteet

Otteluun merkitty kotijoukkueen tai osaturnaukseen merkityn vastuujoukkueen tulee huolehtia seuraavista asioista;

 • On velvollinen järjestämään pelinohjaajat P/T11 sekä sitä nuorempien sarjojen otteluihin
 • Salin ovien ulko-/pukuhuoneet ym. auki ja kiinni laittamiset
 • Huolehtia, että vierasjoukkueella/-eilla on pukeutumis- ja peseytymistilat
 • Toimitsijatehtävät (pöytäkirjan täyttö, virhemäärien ylläpito)
 • Ajanotto
 • Pelipallo
 • Pelikenttä (maalit, vaihtoalue, viivat, ym.)
 • Isäntäjoukkueen yhteyshenkilö toimii turnauksen vastuuhenkilönä
 • Pelipäivän jälkeen vastuujoukkue toimittaa maalit ja muut varusteet niille määrättyihin tiloihin, kerää roskat ja katsoo paikat siisteiksi niin salista kuin pukutiloista
 • Vuoron päättyessä vastuuhenkilön on tarkistettava tilat, kuten vessat, suihkut ja pukutilat.
 • Lisämaksut salin siivoamisesta peritään vastuujoukkueelta.
 • Miesten Kakkosessa otteluaika ja kumulatiiviset rikkomukset täytyy olla salissa näkyvillä kaikille

11. Ottelusiirto

Kaikista ottelusiirroista menee piirin sääntöjen mukainen siirtomaksu ja luvattomista siirroista sääntöjen mukainen sakko.
Mikäli ottelu on siirrettävä, tulee joukkueiden sopia keskenään uudesta ottelupäivästä. Siirtävän joukkueen pi­tää ilmoittaa asiasta myös erotuomarille. Siirtoa haluavan joukkueen tulee ensin keskustella asiasta ja miettiä uutta päivämäärää vastustajan kanssa ja sen jälkeen - vastustajan myöntyessä siirtoon - pyytää lupa piiristä. Ottelusiirrot ilman piirin lupaa ovat kiellettyjä.
Luvan saatuaan on järjestävän seuran huolehdittava siitä, että uusi sali, vastustaja ja erotuomari saavat tiedon muuttuneesta otteluajasta riittävän ajoissa. Vanha salivuoro on myös peruttava. Mikäli vanhaa salivuoroa ei ehditä perumaan maksutta, on siirtoa pyytänyt velvollinen maksamaan käyttämättömän salivuoron/sakon liian myöhäisestä perumisesta.
Myös salien ja kellonaikojen muutokset on ilmoitettava piiriin.

12. Erotuomari

Mikäli erotuomari ei saavu otteluun ovat seurat velvollisia keskenään sopimaan soveliaan henkilön hankkimisesta ottelun erotuomariksi.
Mikäli erotuomari syytä ilmoittamatta jättää hoitamatta hänelle määrätyn tehtävän on hänen maksettava ensimmäisestä ja toisesta poisjäännistä piirikokouksen vahvistama maksu ja kolmannesta poisjäännistä asia siirtyy erotuomarivaliokunnan käsittelyyn. Seurat ovat velvollisia ilmoittamaan erotuomarin poisjäännistä. Piiri perii erotuomarisakot.
Erotuomarin ollessa estynyt saapumaan hänelle määrättyyn tehtävään on hänen itse hoidettava sijainen tehtävään. Piiri ei hoida erotuomarille sijaista.
Erotuomarit säilyttävät joukkueiden allekirjoittamat ottelupöytäkirjat aina kuluvan kauden huhtikuun loppuun.

13. Sarjasta sulkemiset ja luopumiset

Joukkue suljetaan sarjasta yhden luovutuksen jälkeen, mikäli sarjan pelaamistapojen kohdalla ei muuta ole sanottu. Luovuttaneelta tai sarjasta suljetun joukkueen seuralta peritään piirikokouksen vahvistamat luovutus- ja sarjasta sulkemismaksut.
Joukkueen joutuessa luopumaan on siitä ehdottomasti ilmoitettava piiriin ja jos luopuminen näyttää ilmeiseltä lähellä tulevaa ottelua on siitä ilmoitettava piirin lisäksi seuraavan ottelun vastustajalle ja erotuomarille. Jos ilmoittamista ei ole suoritettu ajoissa ja vastustaja ja/tai erotuomarit saapuvat "turhaan" ottelupaikalle on vierailija oikeutettu laskuttamaan aiheutuneet turhaan syntyneet todelliset matkakulut enintään 1eur/km ja erotuomarien todelliset matkakulut sekä salikulut.

Joukkue, joka kieltäytyy pelaamalla saavutetusta sarjanoususta, nousukarsintaottelusta tai luovuttaa karsintaottelun pudotetaan piirin alimpaan sarjaan.

14. Miesten kakkonen

Futsalin miesten Kakkosessa voi olla vain yksi joukkue/seura.

15. Vastalause

Vastalauseet pelatusta ottelusta tulee tehdä kirjallisesti piiriin liiton määräysten mukaisesti ja vastalausetta on seurattava kulloinkin piirikokouksen vahvistama vastalausemaksu.
Vastalausemaksu palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Tällöin vastalusemaksu peritään sääntöjä rikkoneelta osapuolelta.

16. Peliasumääräykset

Vieraileva joukkue vaihtaa pelipaitaa, mikäli pelipaidat ovat samankaltaiset. Silloin kotijoukkue vaihtaa paidan, jos se ei ole ilmoittanut pelipaidan väriä TASOssa (tulospalvelujärjestelmä) tai väri on eri. Miesten Kakkosessa ei saa pelata liivillä, vaan joukkueilla on oltava kakkospaita. Pelipaitojen selkäosassa on oltava numero 1-99. Jos miesten Kakkosessa sukkien päällä käytetään teippiä tai muuta vastaavaa materiaalia, niin sen täytyy olla samaa väriä kuin sillä peitettävä osa sukasta samoin lämpöhousujen värin pitää olla joko musta tai sama kuin shortsien väri. Muissa sarjoissa näitä suositellaan. Miesten Kakkosessa joukkueiden sukkien väri pitää erottua toisistaan.

17. Yhteisjoukkue

Piirin nuorten sarjoissa on mahdollista tehdä yhteisjoukkueita. Yhteisjoukkuesopimus tehdään seurojen allekirjoittamalla lomakkeella ja se on toimitettava piiriin ennen kyseisen futsalsarjan alkamista. Yhteisjoukkueesta saa siirtyä alaspäin samojen karenssiaikojen ja pelaajamäärien mukaan kuin pykälässä 9. Määritellään saman seuran eri joukkueiden välillä tapahtuvista pelaajien liikkumisista

18. Poikkeusluvat

Piirin nuorten sarjoihin voi anoa kaksoisedustuslupaa tai yli-ikäisyyslupaa. Sarjoihin, joissa on Liiga-liite, ei myönnetä kaksoisedustuslupia. Anomuslomakkeet ja tarkemmat ohjeet löytyvät sääntökohdista yli-ikäisyyslupa ja kaksoisedustuslupa.

19. Turvapaikanhakijat

Liitteestä löytyy ohje turvapaikanhakijoiden peliokeudesta.

 

Muita ohjeita

1. Seurasiirrot

Pelaajasiirrot tehdään sähköisesti Pelipaikassa. Pelaaja ei ole edustuskelpoinen ennen kuin siirron kirjaamismaksu on maksettu. Lisäohjeita löytyy täältä.

Siirtoasioita seurassanne hoitavien on hyvä lukea kilpailumääräykset huolellisesti!

2. Pelipassit

Futsalin piirin sarjoissa pelaamiseen pelaajilla täytyy olla pelipassit. Jos pelaajalla on ollut jo kuluvana kesäkautena jalkapallossa pelipassi, voi samalla passilla pelata myös futsalia (HUOM! Pelipassikausi päättyy 31.12.). Piirin sarjoissa tarvitaan nimenomaan pelipassi. Korttelipassi on sallittu ainoastaan P/T12 ja nuoremmissa ikäluokissa 1.10.-31.12. välisenä aikana. Vuodenvaihteen jälkeen niissäkin ikäluokissa on ostettava Pelipassi. Tällä on helpotettu kuntasarjoista ja nappulaliigoista nousevien pelaajien siirtymistä.

3. Ohjeita järjestelyihin

P/T12 ja vanhempien sarjoissa erotuomaripalkkiot maksetaan piirin kautta. Piiri laskuttaa erotuomaripalkkiot joukkueilta turnauksessa pelattujen pelien suhteessa.

E11 ja nuorempien sarjoissa pelinohjaajamaksut jaetaan turnaukseen osallistuvien joukkueiden kesken turnauksessa pelattujen pelien suhteessa. Jos kotijoukkue on tilannut piiriltä erotuomarit, niin kotijoukkue vastaa yksin kuluista (palkkiot+matkat). Pelinohjaajien palkkio ei voi olla suurempi kuin erotuomaripalkkio olisi.

Kotijoukkue hoitaa salimaksut. Poikkeuksena, että Turun aikuisten salimaksut jaetaan turkulaisten joukkueiden ja niiden joukkueiden, joilla ei ole kotisalia kesken. Myös Porin kaupungin salien maksut jaetaan niiden joukkueiden kesken, joilla ei ole omaa kotisalia ja käyttävät Porin kaupungin saleja kotiturnauksissaan. Mikäli juniorisarjoissa kaikille ei tule järjestettäväksi samaa määrää osaturnauksia ja niitä pelataan maksullisissa saleissa, maksut kerätään kaikilta kyseiseen sarjaan osallistuvilta joukkueilta.

4. Toimitsijat

Kaikissa sarjoissa myös aikuisissa, osaturnauksen isäntäjoukkueella täytyy olla kaikissa osaturnauksen otteluissa toimitsija ja ajanottaja (voi olla sama henkilö). Mikäli näin ei ole kys. joukkuetta laskutetaan toimitsijan puutteesta 35 e 1. kerralta ja 70 euroa 2. kerralta. Tämän jälkeen asia käsitellään piirissä. Toimitsijakurssit