Vihreä kortti

Suomalaisen jalkapallon arvomaailman Vihreän Linjan symboliksi ja eräänlaiseksi keulakuvaksi syntyi 90-luvun puolivälissä Vihreä Kortti. Vuodesta 1996 Vihreä Kortti on toiminut erotuomarin ainoana korttina alle 12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien jalkapallo-otteluissa. Vihreää Korttia on näytetty Reilun Pelin suorituksista – näin rankaisemisen sijaan kannustetaan. Erotuomarille kortti on merkinnyt astumista kasvattajan "saappaisiin".

Vihreä Kortti on myös toiminut symbolina työskentelyssä suvaitsevaisuuden puolesta, se on ollut kutsu jokaiselle tulla mukaan – vihreä valo on palanut. Kaikki Pelaa -ohjelma vahvistaa Vihreän Kortin kulkua jalkapallon nuorisotoiminnassa. Vihreä Kortti on Suomen Palloliiton rekisteröity tavaramerkki vuodesta 1998. 

Vihreän kortin käyttö

Vihreää korttia voi käyttää missä vain jalkapalloon liittyvässä tilanteessa tai tapahtumassa, kunhan kyse on reilusta pelistä. Reilua peliähän voi olla monenlaista. Kentällä toisten kunnioittaminen on reilua peliä, kentän laidalla kannustava käytös on reilua peliä, lasten pelivarusteiden pesu on reilua peliä, jne.

Leikkimaailmaikäisten tapahtumissa on tarkoitus jakaa vihreä kortti jokaisen pelin jälkeen molempien joukkueiden yhdelle reilulle pelaajalle. Pelinohjaaja luovuttaa kortit pelaajien ollessa rivissä loppuhuutojen yhteydessä. Pelinohjaajan tulee muistaa kertoa, miksi kyseiset pelaajat saavat kortit. Leikkimaailmaikäisten kilpailujen ja turnausten järjestäjillä on tärkeää olla aina vihreitä kortteja Pelinohjaajille.

VIHREÄ KORTTI UUDISTUU YHTEISTYÖSSÄ LIDLIN KANSSA

Keväällä 2019 lanseeratun Palloliiton ja Lidl Suomen yhteistyön myötä vihreisiin kortteihin on tullut myös aivan uusi ulottuvuus. Junioripelaajille jaettavan vihreän kortin mukana tulee jatkossa myös sininen kortti, joka on tarkoitettu reilun pelaajan vanhemmille. Lidl haluaa tällä kortilla huomioida myös reilun pelaajan kotijoukot, jotka osaltaan toimivat esimerkkinä ja kannustavat pelaajaa toimimaan reilun pelin hengen mukaisesti. Lue lisää uudistuneesta kortista >>

Mistä saamme vihreitä kortteja?

Seurat voivat tilata vihreitä kortteja maksutta turnauksiin ja muihin tapahtumiin.